Napomena

Uputa o sigurnijem korištenju interneta ne garantira potpunu sigurnost vašim posjetama internetu i korištenju elektroničke pošte. Najsigurniji način za pretraživanje informacija na internetu je korištenje sigurnog računala. To može biti računalo koje se nalazi na nekom javnom mjestu, računalo u kući vašeg prijatelja ili prijateljice ili na radnom mjestu. E mail možete zaštititi čestom promjenom zaporke, pri čemu treba izbjegavati korištenje lako prepoznatljivih riječi ili brojeva za zaporku i osigurati da vaša zaporka sadrži kombinaciju slova i brojeva.

Kako nasilnik može pratiti vaše aktivnosti

Email
Ukoliko nasilnik ima pristup vašem e-mail-u, on/ona može čitati poruke koje primate ili šaljete. Čak i ako mislite da je vaš e-mail siguran, postarajte se da izaberete zaporku koju on/ona neće biti u mogućnosti otkriti. Najbolje je da umjesto Outlook Express-a koristite neki od internet servisa za e-mail poštu, kao što su mail.yahoo.com, gmail.com, hotmail i sl. koji vam omogućavaju da imate pristup elektroničkoj pošti s bilo kog računala, kao i da pristup pošti osigurate zaporkom.

Ako vam nasilnik šalje preteće ili uznemiravajuće e-mailove, možete ih ispisati i sačuvati kao dokaz pretnji.

Prikrivanje tragova posjeta internetskim stranicama

History/cache fajlovi
Svako računalo automatski čuva internetske stranice koje ste posjetili (tzv. cache file-ovi). Ako nasilnik zna kako da na vašem računalu pregleda povjest ili cache file-ova (automatski sačuvane web stranice), on/ona može vidjeti informacije koje ste gledali na internetu.

Vi možete izbrisati povjest posjete određenih stranica ili cache fajlove u vašem pretraživaču na sljedeći način:

Ako za pretragu interneta koristite program Internet Explorer:

*Postupcima danim u daljnjem tekstu ne možete u potpunosti prikriti vaše posete internetu. Mnogi pretraživači imaju osobine da pokažu nedavno posjećene internetske stranice. Najsigurniji način za pretraživanje stranica na internetu je da koristite računalo na poslu, u knjižnici, kod prijatelja/prijateljice ili na javnom mjestu.

U meniju Tools/Alati odaberite podmeni Internet Options (posljednji u okviru menija Tools/Alati). Pod opcijom General, u okviru Browsing history kliknite na opciju Delete browsing history on exit.

internet sigurnost

Ako za pretragu interneta koristite program Firefox:

* Postupcima danim u daljem tekstu ne možete u potpunosti prikriti vaše posete internetu. Mnogi pretraživači imaju osobine da pokažu nedavno posećene internet stranice. Najsigurniji način za pretraživanje stranica na internetu je da koristite računalo na poslu, u knjižnici, kod prijatelja/prijateljice ili na javnom mjestu.

U meniju Tools, odaberite podmeni Options (posljednji podmeni). Kliknite na opciju Privacy. U okviru ove opcije klinknite na Clear history when Firefox closes.

internet sigurnost

Kada ste ovo uradili, kliknite na opciju Settings. U okviru ove opcije podesite sve opcije kao na slici dolje.

internet sigurnost