Дана 09.12.2019. године, у оквиру обележавања глобалне кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, у Новом Саду, у просторијама СОШО „Милан Петровић”, одржана је завршна конференција пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама у Војводини – фаза 2”, који спроводи Покрајински секретеријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, у партнерству са Владом Републике Србије, на челу са Координационим телом за родну равноправност и УН Агенцијама у Републици Србији (UNICEF, UN WOMEN, UNFPA, UNDP).

Конференција „Представљање резултата пројекта Интегрисани одговор на насиље над женама у Војводини, фаза – 2” имала је за циљ представљање ефеката обука и коференција случаја, са посебним освртом на налазе и препоруке екстерне евалуације пројекта.

Покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова, Предраг Вулетић, у свом излагању указао је на важност континуитета у решавању проблема насиља над женама и децом из маргинализованих и осетљивих категорија, истичући да је циљ Покрајинског секретеријата да, не само у 16 дана, већ свих 365 дана у години, ради на подизању свести о родно заснованом насиљу као проблему људских права, како на локалном, тако и на покрајинском и националном нивоу. Сходно томе, као допринос борби против насиља над женама, Покрајински секретеријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова, ради на јачању капацитета локалних институција, организација и појединаца који су партнери Покрајинског секретеријата у тој борби, истакао је г. Вулетић.

image001

Обраћајући се учесницима скупа, гђа Андријана Човић, консултаткиња Агенције UN WOMEN у Републици Србији, као и гђа Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за демографију и равноправност полова, указале су на комплексност решавања проблема насиља у друштву, истичући да решавању истог пропорционално доприноси степен међусекторске сарадње, за коју је екстерном евалуацијом, у случају спровођења ове фазе пројекта, утврђено да је висок, и да показује добре резултате.

Током дискусије представници/це институција са територије АП Војводина поделили/е су своја искуства, истичући да обуке доприносе побољшању међусекторске сарадње у пружању услуга женама и деци жртвама насиља у породици и партнерским односима.