ШТА ДА УРАДИМ?

Најважније је да сте ви сигурни и на сигурном месту. Припремите се за напуштање стана. Направите план: где отићи, колико дуго можете ту остати, како обезбедити финансијска средства за преживљавање, где ће деца бити, која документа и ствари понети, ко вам може у томе помоћи, када и у ком тренутку напустити стан (најбоље је када насилник није код куће).

Ако желите да задржите децу, најбоље је да их поведете са собом у тренутку напуштања стана, уколико сте у могућности да то учините. Ово је битно с обзиром што је, приликом процене и одређивања ком од родитеља ће се малолетно дете поверити, Суду важно и фактично стање. Уколико постоји некаква опасност, приликом напуштања стана, позовите полицију.

Када одете, НЕ ГОВОРИТЕ ГДЕ СЕ НАЛАЗИТЕ, а државним органима и институцијама којима се обраћате, реците да вашу нову адресу не саопштавају насилнику, или им дајте адресу рођака или пријатеља, као услужну адресу.

Када напустите стан, а плашите се да ће вас насилник прогањати, обавестите:

 • Полицију на општини где се досељавате и реците им о вашим страховима
 • Центар за социјални рад ради евидентирања: проблема, малолетника и ситуације
 • Школу – психолога, разредног старешину или учитеља, и упознајте са насиљем које сте ви и деца доживели и реците им да вашу нову адресу не саопштавају насилнику
 • Лекара

ШТА ДА ПОНЕСЕМ СА СОБОМ?

Ако немате пуно времена, а нисте унапред направили списак, ствари које вам могу бити од користи су:

 • Кључеви од стана, аутомобила, викенд куће, сефа
 • Лична документа и ствари ваше деце: лична карта, здравствене књижице, ђачке књижице, изводи из матичних књига рођених, и сл.
 • Документација о стицању имовине, уговори, банкарске књижице, потврда о сефу, рачуни
 • Здравствене и хигијенске ствари (лекови ваши и ваше деце и сл.)
 • Ствари које су вам битне, потребне и до којих вам је посебно стало
 • Ствари које су деци битне, потребне и које су им драге (пустите их да узму сами)
 • Најнужнију гардеробу за вас и децу.
 • Уколико узимате ствари које сте унели у брак, наследили, добили од родитеља или рођака, немојте их продавати, или дати неком „на чување”. Приликом одношења направите списак тих ствари, који ћете потписати ви и присутна лица и који ћете чувати код себе. Оставите поруку у стану да сте те ствари понели са собом, али немојте рећи где се ствари налазе.

ДА ЛИ МОГУ НАПУСТИТИ МЕСТО У КОМЕ ЖИВИМ?

Ви сте слободни да напустите место у ком живите. Та чињеница неће утицати на ваша права у вези са разводом брака, поверавањем деце, вршењем родитељског права, издржавањем, поделом брачне тековине и сл.

Кад суд донесе одлуку о поверавању деце и одржавању личних односа (виђању) другог родитеља са својим дететом, тад ту одлуку морате испоштовати. До тад се неће сматрати „одузимањем малолетног лица” ако ви са дететом напустите место у ком живите.

Међутим, морате имати у виду да у том случају не можете контролисати да брава на стану није промењена, да се све ствари, које су стечене у браку, налазе у стану, да стан није издат. У случају да је брава замењена, да је стан издат, да нестају ствари из куће, морате одмах покренути поступак код суда и на тај начин заштитити своја права – тужбу за сметање поседа, тужбу ради поништења уговора о закупу, тужбу за утврђење и поделу брачне тековине.

Чињеница је да ваш супруг то не би смео да уради ако је имовина стечена у браку и заједничким радом, па према томе припада и вама, али се у пракси то дешава.

ВОЂЕЊЕ ДНЕВНИКА

Корисно би било да пишете дневник и забележите када, где, шта вам се дешавало и дешава, ко је починио насиље и које су последице, почевши од насиља које сте претрпели па надаље. Забележите имена и адресе сведока који могу да потврде ваше наводе. Напишите и списак све имовине и свих ствари које сте стекли у браку и детаљно их опишите.

Сви ти подаци ће вам бити потребни приликом остваривања правне заштите.

Запамтите

Ви сами вршите родитељско право над дететом док суд не донесе одлуку (чл. 77. ст.2. Породични закон).