ПОСЕТА ЛЕКАРУ

Ако имате физичке повреде, модрице, огреботине, чворуге које су последица насиља, или ако је насиље изазвало јако узбуђење код вас и утицало на ваше психичко стање или је угрозило ваше животно спокојство, било би добро да, што пре, а по могућству одмах, одете код лекара (код дежурног лекара, у ургентни центар, болницу).

Важно је ваше повреде санирати. Али, важно је и добити потврду о повредама, вашем психичком стању и угроженом животном спокојству, која ће вам послужити као важан доказ приликом заштите ваших права пред судом.

Нужно је да лекару покажете све повреде, огреботине, модрице, чворуге, чак и оне најмање, кажете ко вам је повреде нанео, када, како, где и са чим вам је нанео. Инсистирајте да све то уведе у потврду – уверење о повредама, као и да наведе психичко стање у ком се налазите. Напомените лекару да вам је то потребно као доказ приликом заштите ваших права, као и да све повреде евидентира и у ваш здравствени картон. Важно је да вам лекар констатује повреде, са назнаком вашег имена, имена лекара, печата установе, датума јављања, датума повређивања и са детаљним описом повреда (то не мора бити на лекарском уверењу које се наплаћује).

Уколико сте жртва силовања (од стране партнера, супруга или другог познатог или непознатог лица), вероватно је купање/прање прва ствар коју ћете пожелети да урадите. Међутим, било би јако добро уколико бисте успели да најпре одете до лекара, јер ће вам лекарско уверење бити важан доказ у поступцима које можете покренути ради заштите својих права, а купањем/прањем ћете уништити доказе који су важни у судском поступку.

Запамтите

Лекарско уверење вам је важан доказ о насиљу и о повредама које сте задобили.