Напомена

Упутство о сигурнијем коришћењу интернета не гарантује потпуну безбедност вашим посетама интернету и коришћењу електронске поште. Најсигурнији начин за претраживање информација на интернету је коришћење сигурног компјутера. То може бити компјутер који се налази на неком јавном месту, компјутер у кући вашег пријатеља или пријатељице или на радном месту. Имејл можете заштитити честом променом лозинке, при чему треба да избегавате коришћење лако препознатљивих речи или бројева за лозинку и да обезбедите да ваша лозинка садржи комбинацију слова и бројева.

Како насилник може пратити ваше активности

Емаил
Уколико насилник има приступ вашем имејлу, он/она може читати поруке које примате или шаљете. Чак и ако мислите да је ваш имејл сигуран, постарајте се да изаберете лозинку коју он/она неће бити у могућности да открије. Најбоље је да уместо Оутлоок Еxпресс-а користите неки од интернет сервиса за имејл пошту, као што су маил.yахоо.цом, гмаил.цом, хотмаил и сл. који вам омогућавају да имате приступ електронској пошти са било ког компјутера, као и да приступ пошти обезбедите лозинком.

Ако вам насилник шаље претеће или узнемиравајуће имејлове, можете их одштампати и сачувати као доказ претњи.

Прикривање трагова посете интернет страницама

“History/cache” фајлови
Сваки компјутер аутоматски чува интернет странице које сте посетили (тзв. цацхе фајлови). Ако насилник зна како да на вашем компјутеру прегледа историју или цацхе фајлове (аутоматски сачуване wеб странице), он/она може видети информације које сте гледали на интернету.

Ви можете избрисати историју посете одређених страница или цацхе фајлове у вашем претраживачу на следећи начин:

Ако за претрагу интернета користите програм Интернет Еxплорер:

*Поступцима датим у даљем тексту не можете у потпуности прикрити ваше посете интернету. Многи претраживачи имају особине да покажу недавно посећене интернет странице. Најсигурнији начин за претраживање страница на интернету је да користите компјутер на послу, у библиотеци, код пријатеља/пријатељице или на јавном месту.

У менију “”Tools”/Алати одаберите подмени “Internet Options” (последњи у оквиру менија “Tools”/Алати). Под опцијом “General”, у оквиру “Browsing history” кликните на опцију “Delete browsing history on exit”.

internet sigurnost

Ако за претрагу интернета користите програм Фирефоx:

* Поступцима датим у даљем тексту не можете у потпуности прикрити ваше посете интернету. Многи претраживачи имају особине да покажу недавно посећене интернет странице. Најсигурнији начин за претраживање страница на интернету је да користите компјутер на послу, у библиотеци, код пријатеља/пријатељице или на јавном месту.

У менију “Tools”, одаберите подмени “Options” (последњи подмени). Кликните на опцију “Privacy”. У оквиру ове опције клинкните на “Clear history when Firefox closes”.

internet sigurnost

Када сте ово урадили, кликните на опцију “Settings”. У оквиру ове опције подесите све опције као на слици доле.

internet sigurnost