ПОЗОВИТЕ ПОЛИЦИЈУ

Ако сте жртва насиља, требало би да одмах позовете полицију општине где живите. Реците им: шта се десило, која вам опасност прети, име извршиоца, адресу где се насиље дешавало, чиме је извршено, последице – уколико их има. Полиција ће вам постављати питања, а ви се трудите да прецизно, конкретно одговорите и немојте ништа прећутати о информацијама о насиљу и насилнику. Ако полиција дође у стан, покажите им модрице уколико их имате и инсистирајте да то унесу у свој записник, с обзиром да ће записник бити доказ у судском поступку.

Ако вам није јасно шта вас полицајци питају или предлажу, тражите да вам објасне.

Немојте прихватити провокацију насилника, те се немојте расправљати и свађати са њим или махинално, из страха, потврђивати све што он каже.

Уколико се плашите насилника или вам је то сигурније, тражите да разговарате са полицајцем насамо.

Обавезно наведите да ли насилник има оружје и да ли је раније осуђиван. Уколико има оружје, захтевајте од полиције да му се оружје одузме.

Ако вас је насилник избацио из стана тражите од полиције да омогуће да уђете у стан или да узмете своје личне ствари.

Уколико сте повређени замолите полицајце да вас одвезу у дежурну здравствену установу где ће вам санирати поврде. Полицији можете доставити лекарско уверење о евидентираним повредама (у фотокопији) и распитати се да ли су и када поднели кривичну пријаву. Уколико они то не учине, можете и ви поднети кривичну пријаву.

Полиција може привести и задржати насилника, али ће га они убрзо пустити, с обзиром да полиција нема право да одређује притвор насилнику. У року од 48 сати од привођења полиција мора да пусти лице или да га спроведе истражном судији. Истражни судија је тај који може да одреди притвор насилнику у трајању од месец дана, на предлог јавног тужиоца.

Запамтите

Лекарско уверење – у оригиналу увек чувајте код себе, а надлежним органима предајте фотокопију.