ЗАШТИТА

Важно је да себе заштитите. Ако сте физички нападнути, или вам је живот угрожен претњама, побегните у просторију која се закључава, или код комшинице. Покушајте да гласно зовете у помоћ, а паралелно са тим, лупом скрећите пажњу комшија који могу да интервенишу и позову полицију. Уколико сте закључани, покушајте да преко прозора скренете пажњу пролазника на вашу ситуацију (зовите у помоћ или писањем по стаклу прозора покушајте да скренете пажњу пролазника).

С обзиром да се насиље не дешава први пут, реците комшиници да, када чује лупање, буку и сл. одмах позове полицију.

Позив полицији

Полиција је увела специјализовани број за жене које се налазе у ситуацији насиља 0800 100 600. Позив на овај број је бесплатан.

Позовите полицију на вашој општини или општи број 192. Реците им шта вам се десило и дајте тачну адресу, број стана, улаз, спрат, а ако се ради о дворишном стану и сл. напомените им то. Ако насилник има оружје или оруђе (секира, пиштољ, нож, мотка, бејзбол палица), или је раније осуђиван, обавезно то нагласите.

Покушајте да опишете начин злостављања до детаља. Ако је насилник побегао, реците то полицији. Полиција вас може заштитити од тренутне опасности. Они не морају да приведу насилника, већ могу само да га опомену. Када полиција дође, не дозволите да само насилник говори. Покажите им повреде, уколико их има. Инсистирајте да полиција покрене поступке против насилника – прекршајни и кривични поступак. Узмите име и број телефона полицајаца који су долазили како бисте се информисали о предузетим радњама или их предложили за сведоке. Уколико полицајци желе да приведу насилника, немојте их спречавати (због сажаљења јер насилник плаче, моли вас и децу да му помогнете и сл.).

Запамтите

Насилника немојте оправдавати и штитити (уморан је, нема посла, нервозан је) - нико не сме никог да злоставља - за злостављање нема оправдања!