АКО САМ ЗЛОСТАВЉАНА ШТА МОГУ УРАДИТИ?

Коначан избор који са којим се суочавате је да ли да останете или одете – привремено или трајно. Можда сте покушавали да изађете из насилне везе и напустите насилника и раније, али сте се предомислили и вратили након пар дана. Можда се осећате лоше или посрамљено јер сте се поново нашли у ситуацији насиља.

Окончање важне везе у вашем животу никако није лако. Пријатељи, породица и други могу вршити притисак на вас да останете или напустите везу. Ово вас може чинити збуњеном и неодлучном – понекад пожелите да одете, а понекад пожелите да сачувате везу. Не кривите себе и не дозволите да ово утиче на ваше одлуке.

Уколико размишљате о могућностима, имајте у виду следеће информације које се тичу насиља:

Уколико пожелите да оправдате насилниково понашање и опростите насилнику насиље које вам наноси, имајте на уму да је пракса показала да, без обзира колико се жена труди, угађа, избегава сукобе, и упркос повременом побољшању ситуације у кући, насилник ће убрзо наставити са насиљем, а последице ће бити теже.

  • Насилникова обећања да ће престати да вас злоставља су чест облик манипулације чији је циљ да вас држи под контолом и спречи да одете.
  • Не постоји гаранција да ће се и уз најбољу саветодавну подршку ваш партнер променити. Многи насилници одбијају саветодавну подршку и поричу да им је потребна помоћ. Чак и ако се физичко насиље заустави привремено, имајте на уму да вас и даље може контролисати путем излолације, застрашивања и претњи.
  • Ви и ваша деца заслужујете да се осећате сигурно и будете сигурни од физичког, псхичког, емотивног и/или сексуалног злостављања.

Ако одлучите да напустите насилника важно је да знате да вас чека доношење битних одлука: где отићи, које поступке предузети, морате другачије организовати и прилагодити живот новонасталој ситуацији, обезбедити додатна средства финансирања и сл.

Запамтите да увек можете да се предомислите и одлучите да одете у сваком тренутку. Избор да останете је можда најбоља опција за вас у овом тренутку, али ако се ваше мишљење промени не оклевајте и не осећајте се кривом због ове одлуке. Имате право да се предомислите!

Имајте у виду да...

Нико не сме да врши насиље над вама. Ви нисте криви због насиља које се врши над вама. Немојте веровати насилнику - кад вас оптужује и криви, кад оправдава насиље, кад говори да више никад то неће учини ти и при томе вам купује поклоне, плаче, изводи у ресторан... Насиље је временом све чешће и суровије. Немојте ћутати, покушајте да причате свима о насиљу које трпите. Насиље није ваша срамота, већ срамота насилника.