ШТА ЈЕ НАСИЉЕ

Насиље или злостављање подразумева свако понашање или радњу учињену против женине воље, а које је угрожава: психички, физички, сексуално, економски, или угрожава њено спокојство.

ВРСТЕ НАСИЉА

Психичко насиље

Психичко насиље је најраспрострањенији вид насиља и подразумева ситуације када вас партнер: вређа, исмева, критикује, оптужује, прети вам, назива вас погрдним именима, понижава, омаловажава вас или вашу родбину и пријатељице (нпр. „ти си глупа”, „види каква ти је мајка”, „твоје пријатељице лоше утичу на тебе”, и сл. ), љубоморан је, прислушкује ваше разговоре, претреса вашу ташну, ограничава или онемогућава кому¬никацију са родбином и пријатељицама, када вас својим понашањем нагони да мислите да сте „луда” и друге сличне ситуације.

Економско насиље

Економско насиље подразумева ситуације када ваш партнер: не даје новац за потребе породице, не дозвољава вам да имате увид и приступ породичној заради, узима вашу зараду и ограничава потрошњу, тражи од вас да оправдате сваку пару, приморава вас да напустите посао или вам не дозвољава да се запослите, манипулативним радњама онемогућава вам да напредујете у послу или да се школујете (увек пред испит или вашу обавезу на послу прави ексцесе, уплаћује вам скупа путовања, организује долазак гостију), сва имовина коју стичете се води на његово име и друге сличне ситуације.

Физичко насиље

Физичко насиље подразумева: шамарање, ударање, гурање, шутирање, штипање, гњечење, чупање за косу, ломљење делова тела, посекотине, гашење цигарета по телу, дављење, гребање, уједање, саплитање, гађање неким предметом и друго.

Сексуално насиље

Сексуално насиље подразумева свако остваривање или покушај остваривања сексуалног односа или сексуалних активности против ваше воље, односно присиљавање на учествовање у сексуалним активностима које вам не пријају или су понижавајуће за вас. Оно укључује силовање и покушај силовања, додиривање интимних делова тела, сексуалне примедбе, понуде, захтеве, уцене, шале, изразе лица и покрете тела који у вама изазивају осећај стида или понижења, присиљавање на гледање порнографских филмова или часописа, присиљавање на порнографско фотографисање и друго.

Угрожавање спокојства

Под угрожавањем спокојства подразумева се вика, галама, истеривање из стана, сакривање или избацивање ваших ствари, докумената и сл, разбацивање, цепање и уништавање ваших предмета, наношење штете на кућним апаратима и др.

Друге врсте насиља

Постоје и друге врсте насиља које се збивају на разним местима и у разним животним ситуацијама (нпр. када насилник о вама износи нешто неистинито што штети вашем угледу, када прича другима било шта из вашег личног или породичног живота и друго).

Насиљем се такође сматра:

  • ако вам се чини да су инциденти физичког насиља мање значајни у поређењу са онима о којима сте читали, гледали на телевизији или чули да друге жене причају о њима. Не постоји „бољи“ или „гори“ облик насиља; можете бити јако повређени ако сте нпр. гурнути
  • ако су се инциденти физичког насиља догодили једном или два пута у току везе. Студије показују да ако вас је партнер/супруг једном повредио, вероватно ће се насиље поновити
  • ако физички напади престају када постајете пасивни и одустанете од ваших права да изразите оно што желите, слободно се крећете и виђате друге људе и доносите сопствене одлуке. Не сматра се победом то ако одустанете од својих права у замену за то да вас партнер не напада!
  • ако нема физичког насиља. Многе жене су емотивно и вербално нападнуте. Ово може бити једнако застрашујуће и често га је збуњујуће разумети.