Napomena

Uputstvo o sigurnijem korišćenju interneta ne garantuje potpunu bezbednost vašim posetama internetu i korišćenju elektronske pošte. Najsigurniji način za pretraživanje informacija na internetu je korišćenje sigurnog kompjutera. To može biti kompjuter koji se nalazi na nekom javnom mestu, kompjuter u kući vašeg prijatelja ili prijateljice ili na radnom mestu. Imejl možete zaštititi čestom promenom lozinke, pri čemu treba da izbegavate korišćenje lako prepoznatljivih reči ili brojeva za lozinku i da obezbedite da vaša lozinka sadrži kombinaciju slova i brojeva.

Kako nasilnik može pratiti vaše aktivnosti

Email
Ukoliko nasilnik ima pristup vašem imejlu, on/ona može čitati poruke koje primate ili šaljete. Čak i ako mislite da je vaš imejl siguran, postarajte se da izaberete lozinku koju on/ona neće biti u mogućnosti da otkrije. Najbolje je da umesto Outlook Express-a koristite neki od internet servisa za imejl poštu, kao što su mail.yahoo.com, gmail.com, hotmail i sl. koji vam omogućavaju da imate pristup elektronskoj pošti sa bilo kog kompjutera, kao i da pristup pošti obezbedite lozinkom.

Ako vam nasilnik šalje preteće ili uznemiravajuće imejlove, možete ih odštampati i sačuvati kao dokaz pretnji.

Prikrivanje tragova posete internet stranicama

History/cache fajlovi
Svaki kompjuter automatski čuva internet stranice koje ste posetili (tzv. cache fajlovi). Ako nasilnik zna kako da na vašem kompjuteru pregleda istoriju ili cache fajlove (automatski sačuvane web stranice), on/ona može videti informacije koje ste gledali na internetu.

Vi možete izbrisati istoriju posete određenih stranica ili cache fajlove u vašem pretraživaču na sledeći način:

Ako za pretragu interneta koristite program Internet Explorer:

*Postupcima datim u daljem tekstu ne možete u potpunosti prikriti vaše posete internetu. Mnogi pretraživači imaju osobine da pokažu nedavno posećene internet stranice. Najsigurniji način za pretraživanje stranica na internetu je da koristite kompjuter na poslu, u biblioteci, kod prijatelja/prijateljice ili na javnom mestu.

U meniju Tools/Alati odaberite podmeni Internet Options (poslednji u okviru menija Tools/Alati). Pod opcijom General, u okviru Browsing history kliknite na opciju Delete browsing history on exit.

internet sigurnost

Ako za pretragu interneta koristite program Firefox:

* Postupcima datim u daljem tekstu ne možete u potpunosti prikriti vaše posete internetu. Mnogi pretraživači imaju osobine da pokažu nedavno posećene internet stranice. Najsigurniji način za pretraživanje stranica na internetu je da koristite kompjuter na poslu, u biblioteci, kod prijatelja/prijateljice ili na javnom mestu.

U meniju Tools, odaberite podmeni Options (poslednji podmeni). Kliknite na opciju Privacy. U okviru ove opcije klinknite na Clear history when Firefox closes.

internet sigurnost

Kada ste ovo uradili, kliknite na opciju Settings. U okviru ove opcije podesite sve opcije kao na slici dole.

internet sigurnost