Dana 17.04.2019. godine u Staroj Pazovi u prostorijama Gradske sale za venčanje, održana je obuka, “Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja i zaštita žena žrtava specifičnih oblika nasilja.Ova obuka je deo aktivnosti sprovođenja projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Vojvodini faza – II” a koji na teritoriji AP Vojvodine sprovodi i realizuje Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Važno je napomenuti da je u prvom ciklusu 2018. godine, realizovana ista obuka u ovoj opštini ali zbog velike zainteresovanosti institucija, obuka je opet realizovana u Staroj Pazovi.

20190417_114151_opt

Obuci je prisustvovalo 23 osobe iz sledećih sektora: predstavnici/ce Policijske uprave Stara Pazova, predstavnici/ce Doma zdravlja „J.J.Zmaj” Stara Pazova, iz sektora školstva (OŠ „Milan Hadžić”, OŠ „Simeon Aranicki”, OŠ „B.P.Pinki”), zatim predstavnici/ce Uprave kriminalističke policije Beograd, UKP Stara Pazova (policijski sindikat), MO za pomoć MNRO Stara Pazova, predstavnici/ce Centra za socijalni rad i nevladin sektor.

Obuka je otvorila pitanja kvaliteta međusektorske saradnje i komunikacije u sprovođenju prevencije, zaštite žena i dece iz marginalizovanih grupa koji su žrtve nasilja u porodici i partnerskim odnosima. Iznoseći svoja iskustva, učesnici/ce treninga su mogli da uvide u kojim fazama međusektorske saradnje je potrebno usavršavanje, odnosno veća povezanost na institucionalnom nivou.

Zaključak je da je saradnja na veoma visokom nivou, ali da je zbog obima i prirode posla neophodno usavršavanje kadrova, odnosno obnavljanje motivacije nosioca društvenih i specijalizovanih službi, koje bi doprinelo kvalitetnijem pružanju usluga i povećanju poverenja žrtava u institucije. Preopterećeni velikim brojem slučajeva, i obzirom da su u svojim matičnim institucijama izloženi radu na mnogim slučajevima, istakli su važnost obnavljanja motivacije, pa čak i međusobnog boljeg upoznavanja, radi efikasnijeg izvršavanja usluga institucija čiji su predstavnici. Takođe, učesnici/e su istakli/e značaj ovih obuka gde imaju priliku da sa predstavnicima/cama drugih institucija razmene iskustva I znanja kao  da se bolje upoznaju.