Dana 22.04.2019. godine u zgradi Skupštine grada Zrenjanina (Trg slobode 10, sala 101) održana je obuka “Postupanje profesionalaca/ki u radu sa ženama iz marginalizovanih grupa sa iskustvom nasilja i zaštita žena žrtava specifičnih oblika nasilja” u okviru projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Vojvodini – faza II”, koji sprovodi Pokrajinski sekreterijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova. Obuci je prisustvovalo 30 osoba iz više institucija koje u opisu svojih delatnosti pružaju specijalizovane usluge ženama koje su žrtve izvršenog nasilja i to iz: Sigurne kuće Centra za socijalni rad, zatim iz Doma Zdravlja iz Zrenjanina, Gradske uprave za društvene delatnosti, Udruženja „Roza” za radna prava žena, zatim iz Osnovnog javnog tužilaštva kao i Uprave kriminalističke policije iz MUP-a Republike Srbije, zatim predstavnici/ce osnovnih i srednjih škola, Opšte bolnice „Đorđe Jovanović” iz Zrenjanina, Višeg javnog tužilaštva i predstavnici/ce iz nevladinog sektora. Obuci je prisustvovala i gđa Svetlana Selaković, pomoćnica Pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku,demografiju i ravnopravnost polova.

20190422_105748_opt

Obzirom na velik broj prisutnih iz oblasti društvenih i specijalizovanih službi obuka je imala veoma aktivan i interaktivan karakter. Razmena iskustava predstavnika/ca službi doprinela je boljoj međusektorskoj koordinaciji i saradnji. Primećeno je da je broj prijava izvršenog nasilja u porodici i partnerskim odnosima na teritoriji grada Zrenjanina u proteklom periodu porastao, ali se zaključilo da to ne znači porast nasilja u društvu, već je konstatovan veći procenat u prijavljivanju izvršenog nasilja.

Istaknuto je da je obim posla kojima su službe izložene veoma velik, i veoma zahtevan. Svoje iskustvo, bazirano na iskustvima Pokrajinskog sekreterijata, sa prisutnima podelila je i gđa Selaković, a u vezi sa iskustvima međusektorske sarađnje u sprečavanju i prevenciji nasilja nad ženama iz marginalizovanih grupa. Istaknuto je da se primećuje pozitivan rast u kvalitetu i efikasnosti pružanja usluga kome doprinosi adekvatno i blagovremeno delovanje specijalizovanih službi kroz međusektorsku saradnju.

Kao zaključak, konstatovano je da su vršioci pružanja usluga zaštite ženama i deci iz marginalizovanih i ranjivih grupa u neprekidnoj međusobnoj komunikaciji i saradnji na efikasnoj prevenciji i suzbijanju nasilja u porodici.