SUNA LA POLIŢIE

Dacă sunteţi victimă a violenţei, trebuie să apelaţi imediat la poliţia din comuna în care trăiţi. Spuneţi-le: ce s-a întâmplat, ce pericol vă ameninţă, numele făptuitorului, adresa unde s-a săvârşit actul de violenţă, cum a fost săvârşit, consecinţele – dacă există. Poliţia vă pune întrebări, iar d-voastră încercaţi să răspundeţi precis, concret şi nu treceţi sub tăcere informaţiile despre violenţă şi făptuitor. Dacă poliţia vine în apartament, arătaţi-le vânătăile dacă le aveţi şi insistaţi ca aceasta să introducă în procesul verbal, având în vedere faptul că procesul verbal va fi o probă în procedura juridică.

Dacă nu înţelegeţi ce vă întreabă sau vă propune poliţia, cereţi să vă explice.

Nu acceptaţi provocarea agresorului, nu intraţi în discuţie şi nu vă certaţi cu el sau în mod mecanic, de frică, să confirmaţi tot ce spune el.

Dacă vă temeţi de agresor sau vă simţiţi mai în siguranţă, cereţi poliţistului să vorbiţi cu el în patru ochi.

Obligatoriu menţionaţi dacă agresorul are armă sau dacă a mai fost condamnat. Dacă are armă, cereţi de la poliţie să i se ia arma.

Dacă agresorul va dat afară din apartament, cereţi poliţiei să vă permită să intraţi în apartament sau să vă luaţi lucrurile personale.

Dacă sunteţi rănită rugaţi-i pe poliţişti să vă ducă la instituţia sanitară de serviciu unde vă vor asana leziunile. Poliţiei îi puteţi prezenta adeverinţa medicală privind rănile evidenţiate (în fotocopie) şi îi puteţi întreba dacă şi când au înaintat denunţul infracţiunii. În cazul în care ei nu vor face aceasta, puteţi d-voastră să prezentaţi denunţ.

Poliţia poate să il reţină pe făptuitor, dar va fi eliberat repede, având în vedere că poliţia nu are dreptul să dispună arestare preventivă. În termen de 48 de ore de la reţinere poliţia trebuie să elibereze persoana sau să o trimită la judecătorul de anchetă. Judecătorul de anchetă este acela care poate să dispună agresorului arest preventiv pe o perioadă de o lună, la propunerea procuratorului public.

Reţineţi

Adeverinţa medicală – originalul ţineţi-l întotdeauna la d-voastră, iar organelor competente predaţi-le fotocopia.