DACĂ SUNT HĂRŢUITĂ CE POT SĂ FAC?

Alegerea definitivă cu care vă confruntați este, să rămâneți sau să plecați – temporar sau definitiv. Poate că ați încercat să ieșiți dintr-o relație violentă și să-l părăsiți pe agresor și mai devreme, dar v-ați răzgândit și v-ați întors după câteva zile. Poate că vă simțiți rău sau vă este rușine, pentru că v-ați aflat din nou în situația de violență.

Terminarea relației importante din viața d-voastră nu este un lucru ușor. Prietenii, familia și alții pot face presiuni asupra d-voastră să rămâneți în relație sau s-o părăsiți. Aceasta vă poate încurca și nu vă puteți hotărî – uneori doriți să plecați, dar uneori doriți să salvați relația. Nu vă învinovățiți și nu permiteți ca aceasta să vă influențeze hotărârile.

Terminarea relației importante din viața d-voastră nu este un lucru ușor. Prietenii, familia și alții pot face presiuni asupra d-voastră să rămâneți în relație sau s-o părăsiți. Aceasta vă poate încurca și nu vă puteți hotărî – uneori doriți să plecați, dar uneori doriți să salvați relația. Nu vă învinovățiți și nu permiteți ca aceasta să vă influențeze hotărârile:

În cazul în care doriţi să justificaţi comportarea făptuitorului şi să-i iertaţi violenţa, trebuie să aveţi în vedere faptul că practica a arătat că, indiferent cât ar încerca femeia să facă pe plac, să evite conflictele şi în pofida îmbunătăţirii temporare a situaţiei în casă, făptuitorul va continua în curând cu violenţa, iar consecinţele vor fi mai grave.

  • Promisiunile făptuitorului că va înceta să vă hărțuiască sunt o formă frecventă de manipulare, a cărui scop este să vă țină sub control și să vă împiedice să plecați.
  • Nu există o garanție că, pe lângă cea mai bună consiliere şi sprijin, partenerul dumneavoastră se va schimba. Mulți făptuitori resping sprijinul și sfaturile, mulți neagă că au nevoie de ajutor. Chiar și dacă violența fizică încetează temporar, rețineți că şi în continuare vă poate controla prin izolare, intimidare și amenințare.
  • Dumneavoastră și copiii d-voastră meritați să vă simțiți în siguranţă și să fiți scutiţi de hărțuirea fizică, psihică, emoțională și/sau sexuală.

Dacă aţi hotărât să-l părăsiți pe făptuitor, este important să ştiţi că vă aşteaptă luarea unor hotărâri importante: unde să mergeţi, ce proceduri să preluaţi, trebuie să vă organizaţi viaţa altfel şi să o acomodaţi situaţiei noi, să vă asiguraţi mijloace suplimentare de finanţare etc.

Rețineți că întotdeauna puteți să vă răzgândiți și să hotărâți să plecați în fiecare moment. Ați hotărât că poate cea mai bună opțiune pentru d-voastră este să rămâneți, dar dacă vă schimbați opinia nu ezitați și nu vă simțiți vinovată din cauza acestei hotărâri. Aveți dreptul să vă răzgândiți!

Să aveţi în vedere că...

Nimeni nu are dreptul să săvârşească un act de violenţă asupra d-voastră. D-voastră nu sunteţi vinovată pentru actul de violenţă săvârşit asupra d-voastră. Nu-l credeţi pe făptuitor – când vă acuză şi învinovăţeşte, când îşi justifică violenţa, când spune că nu va mai face niciodată aceasta şi vă cumpără cadouri, plânge, vă duce la restaurant... Cu timpul violenţa este tot mai frecventă şi mai crâncenă. Nu tăceţi, încercaţi să le spuneţi tuturor despre violenţa pe care o suportaţi. Violenţa nu este ruşinea d-voastră, ci ruşinea făptuitorului.