PROTECŢIA

Este important să vă protejaţi pe sine. Dacă sunteţi atacată fizic, sau vă este viaţa periclitată de ameninţări, fugiţi în încăperea care se încuie, sau la vecina. Încercaţi să strigaţi tare după ajutor, iar paralel cu aceasta, prin zgomot să atrageţi atenţia vecinilor care pot să intervină şi să cheme poliţia. Dacă sunteţi închisă, încercaţi prin fereastră să atrageţi atenţia trecătorilor asupra situaţiei d-voastră (strigaţi după ajutor sau prin scrierea pe geam încercaţi să atrageţi atenţia trecătorilor).

Având în vedere faptul că violenţa nu se petrece pentru prima dată, spuneţi-i vecinei că atunci când aude zgomot, bătăi etc. să cheme imediat poliţia.

Apel la poliţie

Poliția a introdus un număr special pentru femeile care se află într-o situație de violență 0800 100 600. Apelul la acest număr este gratuit.

Chemați poliţia din comuna d-voastră sau numărul general 192. Spuneţi ce vi s-a întâmplat şi daţi adresa exactă, numărul apartamentului, intrarea, etajul, iar dacă este vorba despre o locuinţă în curte etc. menţionaţi şi aceasta. Dacă făptuitorul are arme sau alte instrumente (topor, pistol, cuţit, sapă, bâtă de baseball), sau a mai fost condamnat, obligatoriu menţionaţi aceasta.

Încercaţi să descrieţi modul de hărţuire până în detalii. Dacă făptuitorul a fugit, spuneţi-i poliţiei. Poliţia vă poate proteja de pericolul momentan. Poliţia nu e nevoită să-l aresteze pe făptuitor, poate doar să-l avertizeze. Când vine poliţia, nu permiteţi ca doar făptuitorul să vorbească. Arătaţi-le leziunile, dacă le aveţi. Insistaţi ca poliţia să demareze proceduri împotriva făptuitorului – de contravenţie şi penale. Cereţi numele şi numărul de telefon ale poliţiştilor, care au fost pentru a vă putea informa despre acţiunile întreprinse sau pentru ai propune de martori.
În cazul în care poliţistii doresc să-l aresteze pe făptuitor, nu-i împiedicaţi (din cauza compasiunii că făptuitorul plânge, vă roagă pe d-voastră şi pe copii să-l ajutaţi etc.).

Ţineţi minte

Nu-l justificaţi şi protejaţi pe făptuitor (e obosit, n-are servici, e nervos) – nimeni n-are dreptul să hărţuiască pe nimeni – pentru hărţuire nu există justificare!