ZAŠTITA

Važno je da sebe zaštitite. Ako ste fizički napadnuti, ili vam je život ugrožen pretnjama, pobegnite u prostoriju koja se zaključava, ili kod komšinice. Pokušajte da glasno zovete u pomoć, a paralelno sa tim, lupom skrećite pažnju komšija koji mogu da intervenišu i pozovu policiju. Ukoliko ste zaključani, pokušajte da preko prozora skrenete pažnju prolaznika na vašu situaciju (zovite u pomoć ili pisanjem po staklu prozora pokušajte da skrenete pažnju prolaznika).

S obzirom da se nasilje ne dešava prvi put, recite komšinici da, kada čuje lupanje, buku i sl. odmah pozove policiju.

Poziv policiji

Policija je uvela specijalizovani broj za žene koje se nalaze u situaciji nasilja 0800 100 600. Poziv na ovaj broj je besplatan.

Pozovite policiju na vašoj opštini ili opšti broj 192. Recite im šta vam se desilo i dajte tačnu adresu, broj stana, ulaz, sprat, a ako se radi o dvorišnom stanu i sl. napomenite im to. Ako nasilnik ima oružje ili oruđe (sekira, pištolj, nož, motka, bejzbol palica), ili je ranije osuđivan, obavezno to naglasite.

Pokušajte da opišete način zlostavljanja do detalja. Ako je nasilnik pobegao, recite to policiji. Policija vas može zaštititi od trenutne opasnosti. Oni ne moraju da privedu nasilnika, već mogu samo da ga opomenu. Kada policija dođe, ne dozvolite da samo nasilnik govori. Pokažite im povrede, ukoliko ih ima. Insistirajte da policija pokrene postupke protiv nasilnika – prekršajni i krivični postupak. Uzmite ime i broj telefona policajaca koji su dolazili kako biste se informisali o preduzetim radnjama ili ih predložili za svedoke. Ukoliko policajci žele da privedu nasilnika, nemojte ih sprečavati (zbog sažaljenja jer nasilnik plače, moli vas i decu da mu pomognete i sl.).

Zapamtite

Nasilnika nemojte opravdavati i štititi (umoran je, nema posla, nervozan je) - niko ne sme nikog da zlostavlja - za zlostavljanje nema opravdanja!