U ponedeljak, 24. novembra 2014 u zgradi Skupštine AP Vojvodine održana je seminar pod nazivom „Znanjem protiv nasilja“ o rodno zasnovanom nasilju.

Preko dvadeset nastavnika i nastavnica gradjanskog vaspitanja u srednjim školama iz cele Vojvodine imalo je priliku da se upozna sa specifičnostima problema rodno zasnovanog nasilja kako bi u radu sa učenicima i učenicama mogli da što efikasnije obrađuju temu nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Prevencija i zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima deo je politike koju Pokrajinska vlada aktivno sprovodi na teritoriji AP Vojvodine kroz posebne strateške dokumente i rad pokrajinskih institucija. Imajući u vidu da je nasilje nad ženama globalni fenomen, od izuzetnog je značaja da mladi neguju kulturu zdravog partnerskog odnosa i suprotstavljaju se nasilnim odnosima.

Seminar su zajednički organizovali Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinski zaštitnik gradjana – ombudsman u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom, a u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“.

Seminar je realizovao stručni tim Autonomnog ženskog centra – nevladine organizacije iz Beograda, čiji su edukativni programi akreditovani od strane Ministarstva rada i socijalne politike Republike Srbije.